MENI

Naslovna » Aktivnosti

Aktivnosti

13. mart 2019.

O međugeneracijskoj soilidarnosti i saradnji na konferenciji „Međugeneracijska razmena i međugeneracijski stavovi“

 O međugeneracijskoj soilidarnosti i saradnji na konferenciji „Međugeneracijska razmena i međugeneracijski stavovi“

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za unapređenje međugeneracijske saradnje i solidarnosti, prof.dr Slavica Đukić Dejanović govorila je na konferenciji „Međugeneracijska razmena i međugeneracijski stavovi“, održanoj u prostorijama Crvenog krsta.

Ministarka je na početku ukazala na činjenicu da živimo u društvu koje se ubrzano menja, a da sve te promene utiču na sve nas kao članove porodica, zajednice i društva u celini. Podaci o demografskom starenju evropskog stanovništva podsećaju da je trenutno skoro svaki četvrti građanin stariji od 60, a svaki peti stariji od 65 godina. Ona je ponovila da ukoliko se trenutni trendovi starenja nastave, broj osoba starijih od 60 godina 2050. godine biće za trećinu veći.

Đukić Dejanović je istakla da izazovi demografskog starenje nacije iziskuju pojačane napore na prilagođavanju socijalnih i penzionih sistema, smanjenju stigmatizacije, kao i unapređenju usluga zdravstvene zaštite. Ravnopravno zapošljavanje, adekvatni uslovi stanovanja i okruženje za celo-životno učenje svih građanki i građana, je su uslovi koji se moraju obezbediti kako bi se poboljšao kvalitet života bez obzira na dob.

Ministarka je naglasila da pored mera za aktivno starenje, međugeneracijska saradnja i solidarnost su neophodni i moraju biti na zavidnom nivou, jer je potrebno da sačuvamo dragocene veštine i iskustva starijih, kroz transfer znanja između generacija kroz mentorski rad i prenos životnih veština. Sa druge strane, mlađi sugrađani mogu starijima pomoći da ovladaju novim tehnologijama, te da umesto plaćanja računa na šalterima, isti plate preko mobilnog telefona ili računara. Ona je podsetila da i mlade osobe koje su u fertilnom periodu svojim radom doprinose stabilnosti i sigurnosti penzionih fondova, te je neophodno da se upravo njima omogući dostojanstveni uslovi rada i pronalaženje kvalitetnih poslova odmah po završetku studija.

Kao predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, istakla je da međugeneracijska saradnja prevazilazi okvire saradnje predstavnika različitih generacija koje trenutno žive, već i da ukazuje na potrebu zajedničkog rada na boljoj i održivoj budućnosti i za generacije koje dolaze.

Kabinet na čijem je minstraka Đukić Dejanović na čelu, je podržao istraživanje o međugeneracijskoj razmeni i stavovima, koje je sproveo Crveni krst Srbije u saradnji sa Centrom za odgovornu akciju. U istraživanju o stavovima cilj je bio da se utvrde mišljenja različitih generacija jednih o drugima i o svojoj generaciji, dok je u istraživanju o međugeneracijskoj razmeni cilj bio da se sagledaju obim i sadržaj te razmene, u pogledu vremena, novca i imovine i da na osnovu rezultata damo preporuke za razvoj javnih politika koje bi pomogle da se uveća socijalna kohezija i međugeneracijsko razumevanje.

Govorivši o Ageni 2030, ministarka je citirala reči Margaret Mid koja je govorila da ,,Veze između generacija neophodne su za mentalno zdravlje i stabilnost nacije,'' i rekla da samo ako radimo zajedno, jačajući međugeneracijsku solidarnost, možemo osigurati da u razvoju našeg društva, a kako to i Agenda 2030 napominje, niko ne bude ostavljen iza kolone.

Na kraju ministarka Đukić Dejanović se zahvalila učesnicima iz svih deset opština širom Srbije koji su se priključili naporima da se sagledaju mišljenja u vezi sa međugeneracijskom solidarnošću i radu ka unapređenju odnosa i solidarnosti unutar i između generacija.

8. mart 2019.

Ministarka Đukić Dejanović na konferenciji „Žene žive i na selu“

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović govorila je danas, na Međunarodni dan žena, na konferenciji „Žene žive i na selu“ u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, kojom započinje kampanja i serija obilazaka seoskih područja i razgovora sa ženama koje žive i rade na selu, sa ciljem da se ukaže na njihov položaj i da se društveno i ekonomski osnaže.

 Ministarka Đukić Dejanović na konferenciji „Žene žive i na selu“

Ministarka Đukić Dejanović istakla je da je 8. mart datum koji simbolizuje napore za postizanje socijalne, ekonomske i političke ravnopravnosti muškaraca i žena, i dodala da žene koje žive na selu zavređuju posebnu pažnju našeg društva i veliku podršku.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2017. godini u seoskim sredinama živelo je 2,7 miliona ljudi, od čega je broj muškaraca i žena bio gotovo izjednačen. Međutim, prema podacima o osobama koje su nosioci jednog od 617 hiljada registrovanih gazdinstava, muškaraca je 510 hiljada odnosno oko 85%, a žena oko 106 hiljada. Sa druge strane, od 800 hiljada lica koja su obavljala poljoprivrednu aktivnost na gazdinstvu (članovi porodice, rođaci) preko 60% odnosno 500 hiljada su žene, a blizu 295 hiljada su muškarci.

,,Svi ovi podaci ukazuju da je broj muškaraca i žena koje žive na selu poprilično izjednačen, ali i da su žene vrlo posvećene i angažovane na seoskim domaćinstvima, iako je u odnosu na muškarce svaka peta žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, ne retko kao jedina moguća naslednica,” istakla je prof. dr Đukić Dejanović.

Prema ministarkinim rečima, starije žene na selu su posebno ugrožena kategorija stanovništva, imajući u vidu specifičnost zrelog životnog doba i istakla da je neophodno razvijati kod svih žena svest o značaju redovnih preventivnih pregleda. ,,Zajedničkim delovanjem treba da radimo na stvaranju sveta po meri svih građana i građanki,” zaključila je ministarka Đukić Dejanović.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković koja je pokrovitelj projekta, istakla je da kao društvo ne smemo da zaboravimo da žene ne žive samo u gradovima, već i u našim selima, a tamo često ostaju zapostavljene, dok su problemi sa kojima se suočavaju, u mnogim aspektima, teži i složeniji od onih u gradskim sredinama.

„Zato je naš cilj da zajedno pokušamo da dođemo do njih, da ih saslušamo i podignemo svest o njihovim problemima i povećamo njihovu vidljivost u našem društvu. Želimo da pokažemo da zavređuju jednaku pažnju, podršku i šansu“, rekla je predsednica Skupštine i navela da će se razgovarati sa ženama, za početak, u seoskim područjima Čačka, Sombora, Kikinde, Zaječara, Požarevca, Subotice i Novog Sada.

Predsednica Skupštine je istakla da kada govorimo o zastupljenosti žena u donošenju političkih i drugih važnih odluka za život zajednice, najčešće mislimo na žene u gradskim sredinama i podsetila da u Narodnoj skupštini ima 93 narodne poslanice, što je dobro, ali da su one većinom iz Beograda, Novog Sada i drugih urbanih sredina. 

„Uglavnom zbog tradicionalnog načina odlučivanja i ustaljenih običaja, žene se najčešće isključuju iz odlučivanja o razvoju seoskih sredina u kojima žive. Zato, moramo u većoj meri da podržimo one koje su odlučile da ruše nametnute barijere i da se angažuju u svojim seoskim sredinama, kao i da podstaknemo druge žene da se više uključuju u te tokove“, poručila je predsednica Gojković.

Skupu se obratio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakavši da ministarstvo na čijem je čelu, zajedno sa Vladom RS, daje veliki značaj temi rodne ravnopravnosti i ekonomskog osnaživanja žena koje žive na selu.

 Ministarka Đukić Dejanović na konferenciji „Žene žive i na selu“

Ministar Đorđević je naveo da je položaj žena koje žive na selu gorući problem u oblasti rodne ravnopravnosti u našem društvu zbog neplaćenog rada. Ministar je dodao da će se ove godine, pred Narodnom skupštinom Republike Srbije naći novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji će znatno unaprediti normativna rešenja u ovoj oblasti.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin je pozitivno ocenio uspeh Srbije koja, iako nije članica EU, beleži najviši stepen uključenosti žena u političke procese u Evropi. Ambasador Lundin je istakao da Švedska ulaže velike napore u cilju postizanja što većeg procenta zaposlenosti žena na globalnom nivou, o čemu svedoče i brojni projekti koje ta zemlja sprovodi. 

Sekretarka za finansije u Vladi AP Vojvodine Smiljka Jovanović navela je da je osnovni cilj da se utvrde svi problemi i nejednakosti i pokrenu društveni mehanizmi, kako bi se položaj žena na selu učinio boljim. Sekretarka za finansije je predstavila politike i mere koje sprovodi pokrajinska vlada, i posebno naglasila značaj rodnog budžetiranja, u cilju postizanja jednakih mogućnosti za sve žene i jednakog vrednovanja potreba žena koje žive u urbanim i ruralnim sredinama.

Direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Milana Rikanović istakla je da moramo da prepoznamo da su žene na selu raznolika grupa i da im treba prilagoditi niz mera, kako bi se pokrile sve njihove potrebe.

O važnosti osnaživanja devojčica i devojaka na selu govorila je Jadranka Milanović iz UNICEF-a, što za tu organizaciju, kako je istakla, predstavlja moralni imperativ. Ona se u svom izlaganju posebno osvrnula na obrazovanje devojčica iz ruralnih sredina i to počev od predškolskog uzrasta.

26. februar 2019.

O Ciljevima održivog razvoja i Agendi 2030 u Vrnjačkoj Banji

,,Vlada Republike Srbije ostaje posvećena promociji napretka u implementaciji Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030, kao jednom od najznačajnijih razvojnih programa u poslednjih nekoliko decenija”, istakla je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine prof. dr Slavica Đukić Dejanović na skupu pod nazivom ,,Podrška unapređenju upravljanja i ekonomskog planiranja na nivou lokalnih samouprava radi ostvarivanja ubrzane realizacije Ciljeva održivog razvoja u Republici Srbiji” koji je održan danas u Vrnjačkoj Banji.

Ministarka je podsetila da je Agenda 2030 usvojena 2015. godine, kao nastavak Milenijumskih ciljeva razvoja i predstavlja revolucionarno globalno obećanje za iskorenjivanje siromaštva i usmeravanje sveta ka održivom inkluzivnom razvoju. 17 Ciljeva održivog razvoja i 169 podciljeva, po svojoj prirodi su integrativni, nedeljivi i ujednačeno se odnose na tri dimenzije održivog razvoja: ekonomsku, socijalnu i dimenziju životne sredine.

 O Ciljevima održivog razvoja i Agendi 2030 u Vrnjačkoj Banji

,,Zbog svog obima i ambicioznih zadataka, Agenda 2030 se na prvi pogled može činiti veoma kompleksnom, posebno ako posmatramo samo njene pojedinačne delove. Međuti, ukoliko joj pristupimo kao rešenju problema Rubikove kocke i pogledamo je sa svih strana, možemo je uspešno rešiti,” navela je ministarka.

Prof. dr Đukić Dejanović osvrnula se na rad i neke od aktivnosti Međuresorne radne grupe kojom predsedava. U prethodnom periodu, izrađen je dokument pod nazivom “Srbija i Agenda 2030”, koji mapira Ciljeve održivog razvoja u odnosu na nacionalni strateški okvir i proces pregovaračkih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji. U saranji sa timom Ujedinjenih nacija u Srbiji i ostalim partnerima, sproveden je veliki broj aktivnosti, uključujući i: izradu dokumenta Brze integrisane procene (RIA), realizaciju MAPS misije, organizaciju Sub-regionalne konferencije pod nazivom „Promocija napretka u implementaciji Agende 2030“. Tokom ove godine planirane su i aktivnosti povećanja vidljivosti Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030, kako bi se približili što većem auditorijumu i postali bliski svakom pojedincu u Srbiji, posebno na nivou gradova i opština.

Sve ove aktivnosti prethodile su otpočinjanju procesa izrade prvog Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja o sprovođenju Ciljeva održivog razvoja koji će Republika Srbija predstaviti u julu 2019. godine u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

,,Dobrovoljni nacionalni izveštaj je više od dokumenta. To je proces koji iziskuje međusobnu saradnju i deljenje iskustava, izazova i primera dobre prakse između: državnih organa vlasti, jedinica lokalne samouprave, akademske zajednice, organizacija civilnog društva, medija, privrednih aktera i ostalih partnera, jer u realizaciji Ciljeva učestvuju svi, i gotovo ih je nemoguće postići bez najšireg kruga aktera u društvu,” navela je ministarka.

,,Ciljevi održivog razvoja oslanjaju se na prednosti jedinica lokalne samouprave, jer nijedna državna politika, ma koliko bila razvijena ne može da odgovori na sve potrebe i očekivanja stanovništva, niti može da uzme u obzir sve specifičnosti života u jednoj sredini,” rekla je prof. dr Đukić Dejanović i dodala da su gradovi i opštine upravo onaj društveni činilac koji najbolje može da prepozna potrebe lokalnog stanovništva i da pronađe načine kako bi se ove potrebe zadovoljile.

 O Ciljevima održivog razvoja i Agendi 2030 u Vrnjačkoj Banji

Ministarka je istakla da jedinice lokalne samouprave u ovom procesu nisu same, već imaju punu podršku i ostalih partnera. Kao primer navela je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave za sufinansiranje mera populacione politike koji Kabinet, na čijem je čelu, sprovodi treću godinu za redom. ,,Preko 630 miliona dinara uložili smo u prethodne dve godine u cilju podsticanja rađanja i stvaranja boljih uslova za život, a korisnici sredstava bile su 76 jedinica lokalne samouprave,” rekla je ministarka i dodala da se podrška gradovima i opštinama i dalje nastavlja.

Javni poziv raspisan je 15. februara, a rok za podnošenje prijava je 7. mart 2019. godine. Za ovu namenu iz budžeta je obezbeđeno 650 miliona dinara, što je za 150 miliona više u odnosu na 2018. godinu, i čak pet puta više sredstava u odnosu na 2017. godinu.

15. februar 2019.

Bespovratna sredstva za mere populacione politike lokalnim samoupravama u 2019. godini

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku raspisao je danas Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera populacione politike za 2019. godinu. Pravo učešća imaju opštine i gradovi, a uslov je da jedinice lokalne samouprave u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predloženih mera, da imaju telo ili osobu zaduženu za pitanja demografije i populacione politike, kao i da su predložene mere u skladu sa ciljevima i namenama ovog poziva.

Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje onih mera koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja i reproduktivnog zdravlja, borbu protiv neplodnosti, kao i populacionu edukaciju.

Za ovu namenu iz budžeta je obezbeđeno 650 miliona dinara, što je za 150 miliona više u odnosu na 2018. godinu, i čak pet puta više sredstava u odnosu na 2017. godinu. Kada je 2017. godine prvi put raspisan Javni poziv finansirano je 15 jedinica lokalne samouprave u iznosu od 130 miliona dinara, a u 2018. godini 61 gradu i opštini dodeljena su sredstva u iznosu od 500 miliona dinara.

Rok za podnošenje prijava je 20 dana od dana objavljivanja Javnog poziva u Službenom glasniku Republike Srbije, odnosno do 7. marta 2019. godine.

Više detalja o Javnom pozivu, neophodnoj dokumentaciji i načinu prijavljivanja dostupno je na internet stranici Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku (www.mdpp.gov.rs), kao i u Službenom glasniku Republike Srbije (,,Službeni glasnik RS” br. 10/2019).

14. februar 2019.

Održana peta sednica Saveta za populacionu politiku

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas petoj sednici Saveta za populacionu politiku na kojoj je saopšteno da je u ovoj godini iz budžeta za sufinansiranje mera populacione politike izdvojeno 650 miliona dinara, što je 150 miliona dinara više u odnosu na prethodnu i pet puta više u odnosu na 2017. godinu.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović precizirala je da su ta sredstva upotrebljena za rekonstrukciju i adaptaciju postojećih i izgradnju novih vrtića čime su povećani kapaciteti predškolskih ustanova za 1.000 novih mesta za mališane, formirane jaslene grupe u seoskim područjima, kupljeni plastenici za mlade bračne parove, nabavljena mehanizacija i oprema za započinjanje sopstvenog posla, završena izgradnja stanova i kupljeno 10 seoskih kuća. Takođe su nabavljeni ultrazvučni aparati i vozila polivalentne patronaže, a rađeno je i na osnivanju savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva, savetovališta za mlade.

 Održana peta sednica Saveta za populacionu politiku

Ministarka je izrazila nadu da će ove godine gradovi i opštine posebnu pažnju usmeriti i na druge segmente, posebno na usklađivanje rada i roditeljstva, upravljanje migracijama i pitanja starosti i aktivnog starenja njihovih sugrađana i najavila da će sutra, 15. februara 2019. godine, biti raspisan javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike. Tako će jedinice lokalne samouprave imati dovoljno vremena da se prijave na konkurs i sredstva za planirane projekte utroše do kraja ove godine.

Prof. Đukić Dejanović je takođe rekla da je prema prvim, preliminarnim rezultatima Republičkog zavoda za statisiku, broj živorođenih u 2018. godini smanjen za 1.859 ljudi u odnosu na prethodnu godinu, ali i da je smanjen broj umrlih i to za 3.190 ljudi. Prema tim podacima, u 2018. godini svakog dana bilo je za 104 ljudi manje, za razliku od 2017. godine kada nas je po osnovu negativnog prirodnog priraštaja bilo manje za 107 ljudi dnevno. Iako je ovo i dalje veoma veliki broj umrlih napravljen je mali, ali početni pomak, naglasila je ministarka.

Problem smanjenja broja živorođene dece posledica je smanjenja kontingenta žena koje učestvuju u reprodukciji, odloženog rađanja, kao i sve većeg broja mladih ljudi koji emigriraju, zaključila je ministarka.

Na sednici se razgovaralo i o migracijama mladih visokoobrazovanih ljudi. Ministarka Đukić Dejanoviće je istakla da su migracije fenomen koji ne može da spreči nijedna država, ali da je potrebno kreiranje što povoljnijeg ambijenta za mlade da ostanu u Srbiji, odnosno da se nakon studijskih programa vrate u zemlju. Ministarka je navela da je potrebno usmeriti pažnju i na one mlade ljude koji ne planiraju da se vrate u zemlju, da se vežu za maticu putem različitih projekata, kako bi stečene resurse, poput znanja, iskustva, poslovnih kontakata i finansijskih sredstava uložili u razvoj Srbije.

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku u toku 2018. godine sproveo je dva istraživanja o migracijama studenata i karakteristikama i stavovima visokokvalfikovane dijaspore i povratnika, a organizovane su i nacionalne konsultacije sa predstavnicima akademske zajednice, univerziteta, instituta, civilnog sektora i državnih organa. Cilj svih ovih aktivnosti bilo je definisanje mera i aktivnosti koje je potrebno preduzeti u narednom periodu, kako bi se uspostavili efikasni, izvodljivi i održivi mehanizmi u cilju bolje procene i boljeg upravljanja migracijama mladih, visokoobrazovanih ljudi.

Premijerka Brnabić i članovi Saveta informisani su i o zajedničkoj akciji koju sprovode Privredna komora Srbije i Vlada Republike Srbije - priznanju „Prijatelj porodice“. To priznanje, kako je planirano, biće uručeno kompanijama koje su, uz dobre poslovne rezultate u kolektivima, stvorile porodično i prijateljsko okruženje koje zaposlenima omogućava usklađivanje rada i roditeljstva.

12. februar 2019.

Održana šesta sednica Saveta za prava deteta

Šesta sednica Saveta za prava deteta održana je danas u Palati ,,Srbija” u Beogradu, kojoj su pored članova Saveta prisustvovale i gđa Nađat Mđid Maala, ekspertkinja za prava deteta i članica Nacionalnog saveta za ljudska prava u Maroku, kao i gđa Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta Vlade Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović je istakla da u pogledu zaštite prava deteta možemo biti zadovoljni nekim parametrima, kao što je pravo deteta da se zdravo psihomotorno razvija u ranom periodu, objasnivši da je to pravo obezbeđeno za najveći broj dece. Ministarka je rekla da u nekim sredinama u Srbiji još postoje maloletničke trudnoće i brakovi, i ukazala na to da rano stupanje u seksualne odnose i rađanje može imati posledice po zdravlje i budućnost dece.

 Održana šesta sednica Saveta za prava deteta

Govoreći o vršnjačkom nasilju, prf. dr Đukić Dejanović je podsetila na to da je funkcija Saveta za prava deteta da Vladi Republike Srbije i resornim ministarstvima predlaže određene aktivnosti u oblasti brige o deci, kao i da prati ostvarivanje i zaštitu prava deteta u Srbiji. Ministarka je ukazala da deca imaju modele za svoje ponašanje u svojoj porodici i istakla vaspitni značaj predškolskih i školskih ustanova.

,,Vršnjačko nasilje se može i sankcionisati na različite načine. Mislimo da je, pre svega, važna prevencija, odnosno razmatranje svih okolnosti u kojima se razvija buduća osoba koja može biti nosilac vršnjačkog nasilja i mere prevencije u odnosu na tu osobu”, objasnila je ministarka.

Članica Nacionalnog saveta za ljudska prava u Maroku Nađat Mđid Maala govorila je na sednici Saveta o iskustvima i dobrim praksama u formulisanju nacionalnih politika za decu. Prema njenim rečima, najbolji način da se problemi rešavaju jeste da se gradi povoljno okruženje za koordinaciju. ,,Veliki izazov jeste kako da se obezbedi efikasna koordinacija koja omogućava dobru implementaciju politika da bi se obezbedilo da deca na svim nivoima imaju održiv pristup uslugama koje su kvalitetne i u najboljem su interesu deteta,” istakla je gošća iz Maroka.

 Održana šesta sednica Saveta za prava deteta

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis istakla je da su njeni utisci veoma pozitivni, i ocenila da je Srbija ostvarila veliki napredak, posebno u oblasti zaštite dečijih prava.

6. februar 2019.

Elektronsko podnošenje zahteva za roditeljski dodatak dostupno u celoj Srbiji

U Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu danas je održana prezentacija povodom završetka druge faze projekta „Bebo, dobro došla na svet“ – roditeljski dodatak, koji je uspešno uspostavljen u svim porodilištima u Srbiji.

Događaju su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, dok je domaćin bio direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Predsednica Vlade je tom prilikom istakla da roditelji, bez obzira na to gde im je prebivalište, od sada iz svakog porodilišta u Srbiji mogu da upišu dete u matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište i zdravstveno osiguranje, podnesu zahtev za dobijanje zdravstvene kartice, kao i da podnesu zahtev za roditeljski dodatak.

 Elektronsko podnošenje zahteva za roditeljski dodatak dostupno u celoj Srbiji

Informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ integrisao je podatke iz porodilišta, centara za socijalni rad, službi dečje zaštite, povezao je baze Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ujedno, ovaj informacioni sistem je jedinstven i ne postoji ni u jednoj zemlji Evropske unije.

Ranijih godina, roditelji su, da bi prijavili svoju bebu morali da obilaze šaltere opština, policijskih stanica, filijala RFZO, gradskog sekretarijata i za sve te poslove bi prosečno utrošili sedam sati čekajući na različitim šalterima. Danas se procedura završava u porodilištu za manje od 15 minuta. Sva dokumenta stižu roditeljima na kućnu adresu besplatno, a roditelji sva obaveštenja dobijaju putem SMS poruke ili mejl adrese.

Ova usluga štedi vreme i novac građana, olakšava roditeljima prijavu deteta, jer je procedura brža i jednostavnija, a najvažnije je da građani nisu više kuriri, koji nose dokumentaciju od šaltera do šaltera, već to država obavlja za njih.

Informacioni sistem „Bebo dobro došla na svet“ je zasigurno najbolji primer šta donosi elektronska uprava – ona čini javnu upravu efikasnijom sa ciljem da građanima obezbedi lakši i kvalitetniji život.

 Elektronsko podnošenje zahteva za roditeljski dodatak dostupno u celoj Srbiji

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu je početkom decembra uspostavila i poseban Kontakt centar za javnu upravu, u cilju podrške uvođenju novih digitalnih servisa eUprave i obezbeđivanju ujednačene primene.

Centar je namenjen dvosmernoj komunikaciji sa zaposlenima u organima državne uprave i lokalne samouprave za projekte „Bebo, dobro došla na svet”, eZUP, eInspektor i Lokalnu poresku administraciju.

Kako bi se obezbedila i podrška u realnom vremenu, od 4. februara uspostavljena je i telefonska linija zaposlenima u porodilištima koji rade u informacionom sistemu „Bebo, dobro došla na svet“.

29. januar 2019.

Ministarka Đukić Dejanović sa predstavnicima Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović najavila je da će u martu biti raspisan javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2019. godini. Prof. dr Đukić Dejanović je na sastanku sa predsednicima opština sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, na temu demografije i populacione politike, precizirala da će u te svrhe biti izdvojeno 650 miliona dinara.

,,Prošle godine smo posebno stimulisali povećanje kapaciteta predškolskih ustanova, dok će ove godine biti obuhvaćeni i drugi segmenti, poput usklađivanja rada i roditeljstva,” navela je ministarka i pozvala sve jedinice lokalne samouprave da konkurišu sa predlozima projekata za sredstva koja dodeljuje Kabinet na čijem je čelu.

 Ministarka Đukić Dejanović sa predstavnicima Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga

Prema ministarkinim rečima, demografski parametri posebno su nepovoljni na jugoistoku Srbije, pa se zbog toga češće govori i više sredstava ulaže u taj deo Srbije. U Nišavskom upravnom okrugu se na 1.000 stanovnika rodi devet beba, a umre 15 ljudi, dok je prosek godina 43,8, ukazala je ministarka i dodala da su opštine na području Nišavskog okruga u 2018. godini dobile sredstva u iznosu od oko 50 miliona dinara.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski informisala je da će sa ministarkom razgovarati o mogućnostima da Niš jednog dana dobije Centar za demografsko istraživanje koji bi, prema njenim rečima, pomogao državi da sagleda probleme sa kojima se taj deo Srbije suočava. Načelnica je navela da je prof. dr Đukić Dejanović jedna od retkih ministara koja je došla da na terenu proveri da li su i na koji način iskorišćena sredstva koja je Kabinet dodelilo jedinicama lokalne samouprave u ovom delu Srbije u 2018. godini.

 Ministarka Đukić Dejanović sa predstavnicima Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga

Ministarka je prethodno obišla predškolske ustanove ,,Lane” u Aleksincu i ,,Poletarac” u Svrljigu. U okviru dodele bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u 2018. godini, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku opredelio je sredstva u iznosu od 13 miliona dinara za rekonstrukciju predškolske ustanove ,,Lane” u Aleksincu i četiri miliona dinara za rekonstrukciju prostorija u predškolskoj ustanovi ,,Poletarac” u Svrljigu.

14. januar 2019.

Otvoren renovirani objekat predškolske ustanove ,,Radost” u Vrnjcima kod Vrnjačke Banje

 Otvoren renovirani objekat predškolske ustanove ,,Radost” u Vrnjcima kod Vrnjačke Banje

Prva radna aktivnost ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavice Đukić Dejanović u 2019. godini započeta je otvaranjem renoviranog objekta predškolske ustanove ,,Radost” u Vrnjcima, kod Vrnjačke Banje, porukom da selo i grad moraju da imaju poptupno iste šanse za rast i razvoj naših najmlađih i da želimo da ih bude što više.

Ministarka Đukić Dejanović i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović otvorili su danas renovirani objekat, čiji radovi su obuhvatili zamenu stolarije, bravarije, demontažu vodovodne i kanalizacione mreže i elektro instalacija, rekonstrukciju podova, kao i postavljanje protivpožarnog sistema. U sklopu aktivnosti sprovođenja mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku izdvojio je 6,1 milion dinara za renoviranje ovog objekta.

,,Zajedno sa opštinom Vršačka Banja uložili smo sredstva u ovaj vrtić, gde će 44 mališana imati neuporedivo bolje uslove za boravak u ovoj ustanovi. To što smo uložili u Vrnjce znači da deca koja žive u seoskim područijima moraju da imaju potpuno identične uslove za rast i razvoj, kao i mališani koji žive u gradskim sredinama i to ne samo za rani psihomotorni razvoj, već i za obrazovanje koje dolazi u nešto starijem uzrastu,” istakla je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka je navela da je bilo veliko zadovoljstvo danas videti zadovoljnu decu koja će imati mogućnost da se igraju i odrastaju u uslovima koja imaju deca u velikim gradovima, kao i vaspitačice koje sa mnogo ljubavi prilaze deci. ,,Imala sam priliku da razgovaram i sa majkom koja planira da upiše dete u ovu ustanovu, jer su uslovi komfora, vaspitanja i sigurnosti takvi da nema dilemu, bez obzira što čak i ne stanuje u blizini, da dete treba da pohađa ovaj vrtić,” rekla je ministarka.

Najavljujući aktivnosti za 2019. godinu, ministarka je navela da je budžet Kabineta na čijem je čelu ove godine povećan i iznosi 650 miliona dinara, što znači da populaciona politika i dalje ostaje jedan od prioriteta rada Vlade Republike Srbije. ,,U onim sredinama u koje smo uložili novac i gde je održivost ciljeva koje smo postavili u prethodnoj godini ispoljena, te sredine će imati prioritet i ove godine, jer je očigledno da najviše i rade na podsticanju rađanja i poboljšanju kvaliteta života naših građana,” rekla je prof. dr Đukić Dejanović.

 Otvoren renovirani objekat predškolske ustanove ,,Radost” u Vrnjcima kod Vrnjačke Banje

Prema rečima ministarke, jedan deo sredstava uložena su i u Dom zdravlja u Vrnjačkoj Banji za kupovinu ginekološke opreme, u vrednosti od 1,4 miliona dinara, tako da žene više neće morati da odlaze u Kraljevo na CTG, već će taj pregled moći da obave u Vrnjačkoj Banji. ,,To daje nadu da Srbija uspostavlja najviše standarde i trendove koji obećavaju veću sigurnost roditeljima i bebama, odnosno devojčicama i dečacima koje očekujemo kao naše najmlađe sugrađane,” zaključila je ministarka.

Predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović rekao je da je u skladu sa politikom Vlade Republike Srbije i Kabineta na čijem čelu je ministarka Đukić Dejanović, opština Vrnjačka Banja pripremila projekat i konkurisala za sredstva ovog Kabineta, a sve u cilju stvaranja što boljih uslova za povećanje nataliteta u Srbiji. ,,Projekat koji je obuhvatio adaptaciju i rekonstrukciju objekta u Vrnjcima, a koji je godinama, a možda čak i decenijama, bio u veoma lošem stanju, danas zahvaljujući sredstvima Kabineta za demografiju i populacionu politiku i opštine Vrnjačka Banja, postao je jedan savremeni objekat. Ovo je peti objekat u seoskim sredinama koji je u poslednje dve do tri godine renoviran, gde su stvoreni uslovi za decu jednaki onim u gradskim sredinama,” naveo je predsednik opštine. Prema njegovim rečima, roditeljima koji žive na selu mnogo znači da mogu svoju decu da dovode u vrtić u matična mesta, a sa druge strane smanjena je lista čekanja za prijem dece u vrtiće u gradskim sredinama.

 Otvoren renovirani objekat predškolske ustanove ,,Radost” u Vrnjcima kod Vrnjačke Banje

,,Ovaj projekat je bitan kako za Vrnjačku Banju, tako i za populacionu politiku na nacionalnom nivou i nadam se da ćemo u 2019. godini nastaviti uspešnu saradnju sa Kabinetom ministarke Đukić Dejanović,” zaključio je predsednik opštine Vrnjačka Banja.

Direktorka predškolske ustanove ,,Radost” Vrnjačka Banja Dragana Hadži-Ristić navela je da je u objektu u Vrnjcima poptpuno zamenjena krovna konstrukcija, pod, postavljena je hidroizolacija, tako da vlaga koja je dolazila iz podrumskih prostorija više neće praviti problem. ,,Kompletno je zamenjena stolarija, kako spoljna, tako i unutrašnja, kupili smo nov nameštaj, a naglasila bih i da je objekat pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, tako da je samo renoviranje objekta urađeno po svim standardima Zavoda,” rekla je direktorka Hadži-Ristić.

,,Vrtić u Vrnjcima pohađa 44 dece, 27 u mešovitoj vaspitnoj grupi i 17 jaslenog uzrasta i to su za sada maksimum kapaciteta. Mi smo 6 godina kucali na razna vrata, gde su bili konkursi za donacije, ali smo konačno uspeli da u saradnji sa Kabinetom za demografiju i populacionu politiku i opštinom Vrnjačka Banja realizujemo projekat,” navela je direktorka i zaključila da novi, adaptirani uslovi mnogo znače za decu, roditelje i zaposlene, a da su deca konačno dobila uslove u kojima zaslužuju da odrastaju.

1. januar 2019.

Država će nastaviti da podstiče rađanje

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović obišla je danas pet porodilišta u Beogradu i tom prilikom poručila da će država nastaviti da podstiče rađanje. Prof. dr Đukić Dejanović, koja je bebama rođenim u porodilištima u Beogradu u Novoj godini podelila poklone, istakla je da novorođene bebe daju lepu nadu za 2019. godinu.

,,Očekujemo da će pronatalitetna politika naići na veće razumevanje svih koji mogu da podstaknu rađanje,“ rekla je ministarka i izrazila zadovoljstvo time što godina počinje vestima da se rađaju zdrave bebe i da su mame zadovoljne i srećne.

 Država će nastaviti da podstiče rađanje

Ministarka je govoreći o populacionoj politici, istakla da je Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, čija je primena počela 1. jula 2018. godine, predvideo neuporedivo veća davanja države porodicama sa decom i obuhvatio najveći broj žena, i objasnila da je komisija analizirala svaki pojedinačni slučaj i da je ocenjeno da ipak postoji prostor da se neka rešenja poboljšaju. Prema njenim rečima, predloženo je da Zakon bude izmenjen u tri segmenta i da se porodiljska nadoknada obračunava drugačije kod žena koje imaju velike plate, zatim onih koje su radile manje od šest meseci i kod žena koje su tek počele da rade, a morale su na bolovanje. ,,Ocenili smo da bi žene koje imaju velika primanja kada odu na trudničko bolovanje ili na bolovanje zbog nege deteta trebalo da dobijaju više od tri prosečne plate,“ navela je ministarka i dodala da žene koje su radile manje od šest meseci u prva četiri meseca imaju nešto manja primanja, što se mora ispraviti. Treća kategorija su one žene koje su se zaposlile, u istom mesecu zatrudnele i iz zdravstvenih razloga morale da otvore bolovanje. ,,Sva davanja se inače računaju u odnosu na prethodni mesec, a one ga nemaju, pa smo predložili da se i ovim ženama omogući da imaju određena primanja,“ objasnila je prof. dr Đukić Dejanović.

 Država će nastaviti da podstiče rađanje

Ministarka je ukazala na to da bi o izmenama i dopunama Zakona trebalo da raspravlja Vlada, i da će se nakon toga predlog Zakona naći pred poslanicima. Prof. dr Đukić Dejanović je rekla da Zakon ne predviđa mogućnost retroaktivne primene, tako da već oštećene porodilje neće moći da dobiju naknadu za to, ali da postoji sugestija poslodavcima i jedinicama lokalnih samouprava da u budžetima planiraju davanja za svako novorođeno dete i za svaku trudnicu.

Ministarka je poručila i da će država u narednom periodu raditi na što većem usklađivanju rada i roditeljstva. ,,Mi u Srbiji vidimo roditelje kao nekoga ko radi, zarađuje i obezbeđuje egzistenciju svojoj porodici, i mislimo da usklađenost roditeljskih i radnih obaveza, u dogovoru sa poslodavcima, treba da bude na višem nivou,“ istakla je ministarka.

Prof. dr Đukić Dejanović je prvog dana Nove godine posetila KBC „Zvezdara“, GAK „Višegradska“, GAK „Narodni front“, KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“ i KBC „Zemun“.

Pogledajte starija saopštenja

 Vrh strane