MENI

Naslovna » Aktivnosti

Aktivnosti

1. oktobar 2020.

Međunarodni dan starijih osoba – aktivnost najbolji lek protiv demencije

Na Međunarodni dan starijih osoba ove godine, najstarijim sugrađanima je potrebnija podrška i pažnja, kako bi se uz gotovo uobičajenu usamljenost i zaboravljenost lakše izborili i sa izolacijom zbog korone. U svetu raste broj starijih osoba. U Srbiji starijih od 65 godina je 17,4 odsto u strukturi stanovništva, pa smo jedna od najstarijih zemalja u svetu.

 Međunarodni dan starijih osoba – aktivnost najbolji lek protiv demencije

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović rekla je za RTS da Srbija spada u stare države, kao i veći deo Evrope i Severne Amerike. Ministarka navodi da je tokom epidemije urađeno istraživanje na reprezentativnom uzorku od 1.054 osobe starije od 65 godina. Istraživanje je pokazalo da su starije osobe bile disciplinovane, da su mere države za njih imperativ i da veruju struci.

Tokom anketiranja stariji su radili i test samoprocene depresivnosti, a rezultati testa pokazuju da je 11 odsto žena i devet odsto muškaraca ispoljilo srednje tešku depresivnost.

,,U našoj kulturi su deca najčešći negovatelji starijih osoba, period korone i pandemija pokazali su da je oslonac na brizi o starijima, na deci. Osamdeset šest odsto dece ne živi sa roditeljima, ali su dolazili da pomognu, ali je izostao nedostatak zdravstvene pismenosti u poglednu mentalnog zdravlja”, istakla je prof. dr Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, deca i drugi koji su brinuli nisu obratili pažnju na početne znake depresivnosti – uzdah umesto osmeha, gubitak samopouzdanja, bojenje svega u crno.

Najbolji lek protiv demencije je, ističe ministarka, aktivno starenje – negovanje hobija, socijalni život.

Kada je reč o prirodnom priraštaju, prof. dr Đukić Dejanović navodi da je, prema dosadašnjim podacima, jedino u Vojvodini rođeno 280 beba više u prvih osam meseci u odnosu na isti period prošle godine.

,,Smrtnost se povećala svuda, izuzev na jugu. Mi smo ranije imali najveću smrtnost na jugoistoku Srbije”, navodi ministarka dodajući da se smrtnost povećala pre svega od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti.

Izvor: RTS

29. septembar 2020.

Održan vebinar ,,Rodna ravnopravnost i održivi razvoj – gde je veza?”

Vebinar pod nazivom ,,Rodna ravnopravnost i održivi razvoj – gde je veza?” održan je danas, a glavni cilj je bilo okupljanje značajnih društvenih aktera i institucija, kako bi se inicirao dijalog o temi rodne ravnopravnosti uopšte, a posebno u uslovima pandemije virusa COVID-19.

 Održan vebinar ,,Rodna ravnopravnost i održivi razvoj – gde je veza?”

Panelistkinje su bile prof. dr Slavica Đukić Dejanović ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Milana Rikanović šefica kancelarije UN Women u Srbiji i ekspertkinja za pitanja rodne ravnopravnosti, Sanja Nikolin preduzetnica i aktivistkinja u oblasti rodne ravnopravnosti i Jelena Ružić predsednica Ženskog udruženja kolubarskog okruga - ŽUKO.

 Održan vebinar ,,Rodna ravnopravnost i održivi razvoj – gde je veza?”

Panelistkinje su diskutovale o različitim aspektima uticaja pandemije na pitanja rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji. Glavne teme pokrivene tokom vebinara su mere koje je Vlada Republike Srbije preduzela da unapredi rodnu ravnopravnost, izazovi za sprovođenje politike rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i pozitivni i negativni aspekti rodne ravnopravnosti za različite socijalne grupacije (u skladu sa principom “Leave No One Behind”).

Vebinar ,,Rodna ravnopravnost i održivi razvoj – gde je veza?” organizovan je u okviru projekta „Održivi razvoj za sve“ koji podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke a implementira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ. Partneri na projektu su Fondacija Ana i Vlade Divac, Centar za visoke ekonomske studije, Beogradska otvorena škola, Fondacija centar za demokratiju, Timočki omladinski centar i Beogradski fond za političku izuzetnost.

Projekat “Održivi razvoj za sve” podrazumeva uspostavljanje platforme za opšte-društveni dijalog među najznačajnijim nedržavnim akterima u Srbiji, poput civilnog društva, korporativnog sektora, akademske i istraživačke zajednice, profesionalnih udruženja, medija i građana, o usklađivanju razvojnih prioriteta Srbije sa ciljevima sadržanim u Agendi Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine.

24.septembar 2020.

Otvoren 21. Festival zdravlja Beograd ,,Napravi korak ka zdravlju”

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku otvorila je danas tradicionalni 21. Festival zdravlja Beograd koji se ove godine održava onlajn, pod sloganom ,,Napravi korak ka zdravlju”.

 Otvoren 21. Festival zdravlja Beograd ,,Napravi korak ka zdravlju”

Ministarka je u uvodnom govoru istakla da je zaštita zdravlja postala glavna briga svih nas, sa posebnim akcentom na prevenciju – a kada je u pitanju korona virus koji je među nama od marta ove godine akcenat je svakako na pranju ruku, nošenju zaštitnih maski i držanju distance.

,,Koliki je značaj prevencije govori nam i činjenica da trenutno u poređenju sa državama u okruženju situaciju držimo pod kontrolom, te da primenjene mere daju rezultate,” istakla je ministarka i dodala da smo svesni činjenice da nema opuštanja. ,,Najveću zahvalnost dugujemo zdravstvenim radnicima, ali i građanima koji se pridržavaju propisanih mera” rekla je ministarka, precizirajući da upravo ovogodišnji slogan ,,Napravi korak ka zdravlju” govori o značaju da što veći broj naših građana uči o prevenciji i brine o svom zdravlju.

Ministarka je naglasila da će predavanja na ovogodišnjem Festivalu zdravlja imati i naši vrhunski lekari koji rade u poznatim klinikama u SAD, Italiji, Švedskoj, Danskoj, Brazilu, te da će najviše pažnje biti posvećeno borbi protiv virusa korona i posledicama koje ostavlja na zdravlje, jačanju imuniteta, zdravoj ishrani i pravilnom čitanju etiketa na proizvodima, mentalnom zdravlju u doba pandemije kovida 19, tribini za mlade kao i najstarije građane.

 Otvoren 21. Festival zdravlja Beograd ,,Napravi korak ka zdravlju”

Tokom Festivala zdravlja prof. dr Danica Grujičić direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije pojasniće da li će maligne bolesti obeležiti 21. vek, dok će panelisti tribine ,,Važno je da znamo šta jedemo” otkriti sve o zdravoj ishrani. Koje lekove ne treba kombinovati sa određenom hranom i suplementima posavetovaće stručnjaci Farmaceutske komore, a gledaoci će moći da čuju i sve o kvantnoj dijagnostici, ajurvedi, kineskoj tradicionalnoj medicini.

Gledaoci beogradskog Festivala zdravlja moći će da saznaju od Jasmine Kovačev, sa Novog Zelanda, na koji način mogu da se oslobode od stresa, a biće održan i panel o značaju zdravstvenih radnika u vreme korone, na kojem će učestvovati oni koji rade u kovid bolnicama. Biće obrađene i teme iz popularne psihologije, poput principa holističke komunikacije, kao i kako prevazići probleme u partnerskim odnosima.

Nova naučna saznanja o uticaju kovida 19 na trudnice i sterilitet predstaviće dr Milan Milenković, ginekolog iz Univerzitetske klinike ,,Karolinska” u Švedskoj, a šta se promenilo od početka pandemije do sada dr Jovana Milić, iz Univerzitetske klinike iz Modene, Italija. Kako integrativna medicina može da bude u službi zdravlja na online Festivalu zdravlja Beograd govoriće dr Bojana Janković Vederli, iz SAD, a direktno će se uključiti i dr Tatjana Zaharova, pedijatar-hematolog iz Univerzitetske klinike u Odenseu, Danska. I ovoga puta predstavnici medija će imati izuzetne goste na svojim tribinama.

Svi zainteresovani građani moći će da prate celokupan sadržaj Festivala zdravlja, u četvrtak i petak, 24. i 25. septembra, od 10 do 20č, preko Youtube kanala festivala, putem sledećeg linka: https://www.youtube.com/watch?v=vd2GuGjjKLU

Više informacija o Festivalu zdravlja dostupno je na sajtu www.festivalzdravlja.com.

24.septembar 2020.

Ministarka o podršci roditeljima u vreme globalne krize i suzbijanju nasilja nad decom

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović otvorila je današnje internet okupljanje ,,Donatora za roditeljstvo.” Ovaj skup, prvi u onlajn formatu, organizovan je pod pokroviteljstvom Lego Fondacije, Fondacije OAK, Globalnog partnerstva za suzbijanje nasilja i Mreže za rani dečiji razvoj, a uz podršku UNICEF-a i Svetske zdravstvene organizacije.

 Ministarka o podršci roditeljima u vreme globalne krize i suzbijanju nasilja nad decom

Globalni odgovor na pandemiju izazvanu virusom Kovid-19 prouzrokovao je prekid u uobičajenom radu službi za podršku razvoja dece i usmerio roditelje da preuzmu veći deo brige o deci, usklađivanjem radnih i porodičnih obaveza. S tim u vezi, prof. dr Đukić Dejanović ukazala je na važnost podrške roditeljima u trenucima borbe protiv virusa Kovid-19.

Ministarka je istakla da je u aprilu 2018. godine sa ministrom zdravlja, ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potpisan Nacionalni poziv na akciju u oblasti ranog razvoja deteta. Ova inicijativa UNICEF-a prepoznaje prve godine života kao najvažnije za fizički, emocionalni i intelektualni razvoj dece, zbog ubrzanog razvoja moždanih funkcija. Ministarka je govorila o značaju adekvatne nege deteta u prvih 1000 dana života i benefitima uvođenja komponente jednakosti u sisteme podrške roditeljima, kako bi svako dete imalo podjednaku priliku da u potpunosti ostvari sopstveni potencijal.

Agenda skupa je uključila i razgovore na temu neophodnosti zaštite dece od nasilja i stvaranju uslova za kvalitetan život, posebno u najranijem detinjstvu, ali i o unapređenju školstva, zdravstvene nege i nutritivnog statusa dece.

Ministarka je podsetila na ulogu zdravstvenih medijatorki specijalizovanih za Romsku populaciju koje doprinose stvaranju sigurnih porodičnih okruženja i pružaju posebnu podršku raditeljstvu u populaciji nacionalnih i etničkih manjina.

Prof. dr Đukić Dejanović se na kraju obraćanja osvrnula i na rezultate rada Vlade Republike Srbije, u doba pandemije Kovid-19 usmerene na podršku deci i porodici. Ovo se, pre svega, odnosi na kontinuitet finansijske pomoći porodicama, uspostavljanje direktne komunikacije sa roditeljima, kroz partnerstvo sa UNICEF-om i medijskim javnim servisom, ali i na postojeću inicijativu dvadesetčetvoročasovne podrške roditeljima pod nazivom ,,Halo beba.”

Opšti cilj skupa bila je podrška razumevanju iskustava prikupljenih širom sveta u vezi sa programima roditeljstva, kao i razmatranje društvenih akcija u poboljšanju pristupa inicijativama roditeljstva koncipiranih na osnovu dosadašnjih naučnih saznanja.

18. septembar 2020.

Kompanijama predstavljeni priručnici o usklađivanju radnog i porodičnog života

U okviru projekta „JEDNAKI - Ka rodnoj ravnopravnosti usklađivanjem radnog i porodičnog života zaposlenih“ u organizaciji Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i Fondacije Ana i Vlade Divac, uz finansijsku podršku Evropske unije, predstavljeni su priručnici o usklađivanju radnog i porodičnog života zaposlenih.

 Kompanijama predstavljeni priručnici o usklađivanju radnog i porodičnog života

Mnoga istraživanja ukazuju da samo zaposleni roditelj kome poslodavac pruži podršku, kako u poslovnom, tako i u porodičnom životu, može biti kvalitetan u poslu. ,,Nova kultura počinje tamo gde se poštuju radnik i rad, govorio je još Maksim Gorki, a zadovoljan radnik je u isto vreme i produktivan i beleži najbolje rezultate, što ujedno donosi bolji imidž i naravno profit za poslodavca”, izjavila je ovom prilikom prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Poslednjih godina se sve više govori o usklađivanju porodičnih i radnih obaveza koje podrazumeva da osoba podjednako daje prednost zahtevima karijere i privatnog života, a tu je uloga poslodavca velika, ali i jako izazovna.

Neki od najčešćih razloga koji dovode do lošeg balansa između poslovnog i privatnog života uključuju: povećane odgovornosti na poslu, duže radno vreme, briga o deci i drugim ukućanima, povećanje fleksibilnosti rada, produženje radnog vremena, smanjenje sigurnosti radnih mesta. Studije su pokazale da zaposleni koji imaju pozitivnu ravnotežu između poslovnog i privatnog života bolje rade posao, pa je promocija ove ravnoteže korisna kako za pojedince, tako i za kompaniju što je bio cilj i ovog događaja i predstavljanja priručnika kako bi se našlo rešenje koje daje najbolje rezultate i za poslodavce i za zaposlene.

 Kompanijama predstavljeni priručnici o usklađivanju radnog i porodičnog života

Ono što je možda posebno interesantno je to, da koliko god zaposleni i nadležni u kompanijama misle da su upoznati sa radnim pravima, pojavljuju se nedoumice u mnogim situacijama. U priručncima se nalaze informacije koje su zaista dragocene da znamo kada zasnivamo radni odnos, odnosno potpisujemo ugovore, kao i tokom samog rada u nekoj firmi, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Priručnike za poslodavce i zaposlene o usklađivanju radnog i porodičnog života možete pogledati OVDE.

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac realizuje projekat „JEDNAKI - Ka rodnoj ravnopravnosti usklađivanjem radnog i porodičnog života zaposlenih“. Projekat će se sprovoditi u periodu od januara 2020. do juna 2021. godine, uz finansijsku podršku Evropske unije, kroz program „Prava, jednakost i državljanstvo (2014-2020).“

4. septembar 2020.

Nova vozila i oprema za Dom zdravlja Kragujevac

 Nova vozila i oprema za Dom zdravlja Kragujevac

Dom zdravlja Kragujevac dobio je dva terenska vozila za službe kućnog lečenja i polivalentne patronaže, kao i novu ginekološku opremu i logopedski aparat, u vrednosti od oko 9,3 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena kroz Javni poziv za dodelu bespovratinih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografsku i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović uručila je ključeve vozila i novu opremu direktoru Doma zdravlja Kragujevac dr Vasiliju Antiću.

Prema ministarkinim rečima, saradnja Vlade Republike Srbije, Grada Kragujevca, Doma zdravlja, predškolskih ustanova i građana rezultirala je mnogim projektima koji su imali za cilj da unaprede zdravlje i podignu nivo zdravstvene pismenosti građana Kragujevca.

,,Ovo je samo jedan od projekata i rekla bih da je najveći benefit naše saradnje upravo povećanje vidljivosti populacione politike i nastojanja da nas bude više,” navela je minstarka i izrazila uverenje da će Grad Kragujevac biti pouzdan partner Vladi Republike Srbije i u narednom periodu u sprovođenju mera populacione politike.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić najavio je da će ovakvih projekata u narednom periodu biti još više. ,,Mislim da pravimo pravi potez kada osavremenjavamo i opremamo Dom zdravlja, kako bi pružao kvalitetnije usluge našim građanima,” rekao je gradonačelnik Dašić.

 Nova vozila i oprema za Dom zdravlja Kragujevac

Direktor Doma zdravlja Kragujevac dr Vasilije Antić je istakao da je zahvaljujući terenskim vozilima omogućen pristup građanima koji žive u najudaljenijim područjima u okolini Kragujevca u svim vremenskim prilikama. ,,Dnevno, naša patronaža pređe preko 2.000 km, a ovim vozilima smo zamenili stara na koja smo trošili dosta novca i vremena zbog popravki,” zaključio je dr Antić.

Od 2018. godine Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, kroz Javni poziv za dodelu bespovratinih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji izdvojio je oko 74 miliona dinara za Grad Kragujevac. Od toga 14,8 miliona dinara opredeljeno je za Dom zdravlja Kragujevac za kupovinu medicinske opreme, nabavku vozila, ali i za unapređenje savetovališnog rada.

10.jul 2020.

Obeležen Svetski dan stanovništva

 Obeležen Svetski dan stanovništva

Pandemija KOVID19 uticala je na ljude, zajednice i ekonomije svuda. Ipak, nisu svi pogođeni jednako, a kao što to često vidimo, žene i devojčice u posebnim su rizicima. Uticaj KOVIDA-19 može biti posebno velik u zemljama kao što je Srbija sa značajnim učešćem starijih ljudi. Procenjuje se da je u Srbiji svaka peta osoba starija od 65 godina.

Povodom Svetskog dana stanovništva, Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji organizovao je danas virtuelnu panel diskusiju na kojoj su učestvovali prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Džon Kenedi Mosoti, direktor UNFPA za Srbiju, Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, Jelena Hrnjak, programska menadžerka u NVO Atina, i dr Dragan Stanojević, docent na Filozofskom fakultetu.

Globalno, ali i u Srbiji žene čine najveći deo zdravstvenih radnika (preko 70%), zbog čega su one nesrazmerno izložene koronavirusu. Za mnoge žene izolacija podrazumeva veće opterećenje kod kuće, što ravnomernu podelu kućnih obaveza čini još težom. Usluge seksualnog i reproduktivnog zdravlja mogu biti oslabljene tokom pandemija. Pored toga, žene i devojke mogu biti izložene većem riziku od partnerskog nasilja zbog povećanih tenzija u domaćinstvu. Do kraja aprila, u Srbiji je prijavljeno tri do pet puta više poziva SOS linijama i specijalizovanim organizacijama civilnog društva.

„Prošlog novembra, Srbija je bila jedna od preko 170 delegacija u Najrobiju koje su se obavezale da će poboljšati živote žena i devojaka. Samit u Najrobiju postavio je vrlo ambiciozne ciljeve za sve nas, a pandemija KOVID19 ukazala nam je na nove, do sad neviđene izazove. Oni ipak nisu nepremostivi “- kaže Džon Kenedi Mososti, direktor UNFPA za Srbiju.

Duži boravak u izolaciji, kod starijih osoba može ostaviti posledice na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Istraživanja psiholoških efekata izolacije i karantina ukazala su na višestruke negativne efekte kao što su strah, nervoza, tuga i krivica, što u periodu posle izolacije može rezultirati ljutnjom, konfuzijom i anksioznošću. Manje vidljivi, ali veoma važni su i širi efekti: zdravstvena zaštita uskraćena za uslove koji nisu povezani sa KOVIDOM-19; zanemarivanje ili zloupotreba; porast siromaštva i nezaposlenosti; dramatični uticaj na dobrobit i mentalno zdravlje; i traumu, stigmu i diskriminaciju.

 Obeležen Svetski dan stanovništva

Ministarka Đukić Dejanović naglasila je da se Srbija suočila sa sličnim izazovima kao i druge evropske zemlje, imajući u vidu značajan udeo starijih  osoba u opštoj populaciji.

„Pored starijih ljudi, pandemija je pokazala da intervencije namenjene marginalizovanim grupama, kao što su ljudi i porodice koje žive u siromaštvu, osobe sa invaliditetom moraju biti ojačane. Moramo nastaviti da radimo na ispunjenju naših obaveza iz Najrobija i sada, poput sprovođenja Nacionalnog programa za očuvanje i unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja, Strategije podsticanja rađanja i Nacionalne strategije za mlade, ali i da pojačamo nadzor kada je u pitanju porodočno i rodno zasnovano nasilje,” dodaje ministarka Đukić Dejanović.

Učesnici su govorili o efektima pandemije KOVID19 na veće uključivanje muškaraca i reorganizaciju porodičnog života u Srbiji, međunarodnim migracijama, depopulaciji i mogućnostima korišćenja inovativnih digitalnih rešenja u ovakvim situacijama.

„Važno je stvoriti platforme i mogućnosti gde stariji ljudi mogu da kažu šta ih najviše muči i da se njihov glas čuje u odgovoru na krizu u kojoj su najviše pogođeni,“ kaže Mosoti.

Snimak panel diskusije dostupan je na https://bit.ly/2BsqTcS

07.jul 2020.

Ministarka Đukić Dejanović na on-lajn skupu posvećenom nauci, tehnologiji i tehnološkom razvoju u okviru Političkog foruma na visokom nivou u Njujorku

U okviru Političkog foruma na visokom nivou u Njujorku, Vlada Republike Srbije – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Međuresorna radna grupa za primenu Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine Republike Srbije, Vlada Japana, Zajednički istraživački centar Evropske komisije i Međuagencijski tim UN za nauku tehnologiju i inovacije, danas su organizovali on-lajn skup posvećen nauci, tehnologiji i tehnološkom razvoju, pod nazivom ,,Trasiranje puta ka održivom oporavku i otpornijoj budućnosti” (STI Roadmaps for SDGs – paving the pathways for sustainable recovery and future resilience).  

 Ministarka Đukić Dejanović na on-lajn skupu posvećenom nauci, tehnologiji i tehnološkom razvoju u okviru Političkog foruma na visokom nivou u Njujorkue

Otvarajući skup, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović naglasila je da su nauka, obrazovanje i tehnološki napredak jedni od stubova na kojima počiva Agenda Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, te da je dalje razvijanje i napredovanje, ali i finansijsko ulaganje u njih, od velikog značaja za sve nas. Ministarka se osvrnula i na važnost ovih segmenata u kriznim situacijma, kao što je pandemija COVID19, kroz koju trenutno prolazimo na globalnom nivou.

,,Uspesi, napori i inovatnivna rešenja do kojih ćemo doći kroz naučni i tehnološki napredak mogu nam poslužiti kao vodič za dalje ispunjenje Ciljeva održivog razvoja 4 i 9, ali i svih ostalih ciljeva u budućnosti”, istakla je ministarka Đukić Dejanović. Ona je još jednom naglasila da je Republika Srbija čvrsto posvećena punoj implementaciji Agende 2030 i svih njenih ciljeva, kao i da smo među prvim državama osnovali Međuresornu radnu grupu za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine. Ministarka je, takođe, podsetila prisutne da je Republika Srbija predstavila svoj prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj na prošlogodišnjem Političkom forumu na visokom nivou, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, gde je detaljno opisan proces i progres implementacije svakog od 17 Ciljeva održivog razvoja u Srbiji. Ministarka Đukić Dejanović je podvukla i važnu ulogu i potencijal dijaspore u domenu naučnog i tehnološkog napretka, posebno kada je reč o razmeni iskustava i primera dobre prakse na međunarodnom nivou.

 Ministarka Đukić Dejanović na on-lajn skupu posvećenom nauci, tehnologiji i tehnološkom razvoju u okviru Političkog foruma na visokom nivou u Njujorkue

On-lajn skupu je prisustvovalo preko 100 zvaničnika iz celog sveta, a među govornicima je bio i prof. dr Viktor Nedović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i član Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine koji je podelio iskustva, napore i uspehe Republike Srbije u domenu naučnog i tehnološkog razvoja.

25.jun 2020.

Uručena nagrada ,,Duga“ za doprinos u borbi protiv homofobije i transfobije

 Uručena nagrada ,,Duga“ za doprinos u borbi protiv homofobije i transfobije

Povodom dodele nagrade ,,Duga“ koju Gej strejt alijansa već osmu godinu zaredom dodeljuje za doprinos u borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, danas je tradicionalno upriličen događaj u Skupštini grada Beograda. Dobitnik ovogodišnje nagrade je glumac Miloš Timotijević.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović otvarajući skup čestitala je ovogodišnjem dobitniku i istakla da je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije prilika da se podsetimo na lepotu različitosti koja čini našu kulturu bogatijom.

,,Iako mnogi nacionalni i međunarodni akti propisuju da smo svi rođeni slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima, ipak su diskriminatorne politike ponegde dosta izražene,” rekla je ministarka i dodala da se u 72 države sveta istopolni odnosi smatraju protivzakonitim, dok samo 63 države pružaju neki oblik zaštite za LGBT populaciju.

Prema njenoj oceni, u poslednjih nekoliko godina došlo je do određenih pomaka u pogledu poboljšanja položaja LGBT osoba u Srbiji. Povećana je vidljivost ove populacije, aktuelizovani su izazovi, poboljšan je pravni okvir za borbu protiv nasilja i diskriminacije, a institucije i politički činioci ozbiljnije tretiraju pitanja koja se tiču LGBT zajednice.

,,Srbija ne sme biti okruženje koje pogoduje isključivanju bilo koje grupe građana, a to možemo postići samo zajedničkim naporima usmerenim ka kvalitetnom i dostupnom obrazovanju za 21. vek, političkoj i građanskoj participaciji, ekonomskom jačanju svih slojeva društva, eliminaciji svih oblika siromaštva i dostupnim zdravstvenim uslugama za sve generacije,“ poručila je prof. dr Đukić Dejanović.

17.jun 2020.

Otvoren pogon za prikupljanje meda u Rači

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović obišla je danas radove na rekonstrukciji vrtića ,,Naša radost” u Rači i prisustvovala je svečanom otvaranju pogona za prikupljanje meda ,,Naš med“ u ovoj opštini. Pogon su otvorili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i predsednik opštine Rača Nenad Savković.

 Otvoren pogon za prikupljanje meda u Rači

Predsednica Vlade je, tom prilikom, istakla da je nakon mnogo truda i rada ispunjeno obećanje i napravljena prva srpska kuća meda. Premijerka je navela da je projekat kompletno urađen – od ideje do realizacije i puštanja u rad, podsećajući da je kamen temeljac za pogon postavljen 2018. godine. Jedan kvalitetan projekat otvara ideje i put za druge, ponovila je predsednica Vlade i dodala da je na taj način nastala strateška saradnja Vlade Republike Srbije i opštine Rača.

 Otvoren pogon za prikupljanje meda u Rači  Otvoren pogon za prikupljanje meda u Rači

Od 2018. do 2020. godine Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku je izdvojio oko 84 miliona dinara za opštinu Rača. Sredstva su uložena u nabavku medicinske opreme, podršku poljoprivredi, kroz osnaživanje poljoprivrednih gazdinstava, sanaciju vodovodne mreže u mesnim zajednicama Viševac i Đurđevo, promovisanje mera populacione politike, edukaciju o značaju partnerskih odnosa i reproduktivnom zdravlju, kao i u nabavku automobila za potrebe vrtića ,,Naša radost.”

10.jun 2020.

Đukić Dejanović: Obezbediti stimulacije za ostanak zdravstvenih radnika

 Đukić Dejanović: Obezbediti stimulacije za ostanak zdravstvenih radnika

 

Ministarka bez portfelja zadužena u Vladi Srbije za demografiju i populacioni politiku, Slavica Đukić Dejnović, izjavila je danas agenciji Beta da je nužno obezbediti "finansijsku i stručnu stimulaciju" kako bi zdravstveni radnici bili motivisani da ostanu u zemlji.

"Post-Kovid period treba iskoristiti da se nađe kako finansijska, tako i stručna stimulacija u institucijama javnog zdravlja, ali i primarne zdravstvene zaštite, kako bi svaki lekar i svaka medicinska sestra imali svoje mesto u zdravstvenom sistemu", rekla je ona.

"Zdravstveni radnici, lekari i medicinske sestre su itekako potrebni Srbiji i odlazak ove struke van naših granica je duboki nedostatak nečega što je najpotrebnije, a to je javno zdravlje", ocenila je Slavica Đukić Dejanović.

IZVOR: Beta

 

10.jun 2020.

Predstavljeni rezultati istraživanja ,,Praćenje faktora rizika po zdravlje neformalnih negovatelja u Republici Srbiji”

 Predsravljeni rezultatima istraživanja ,,Praćenje faktora rizika po zdravlje neformalnih negovatelja u Republici Srbiji”“

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović posetila je danas opštinu Bogatić, gde su predstavljeni rezultati istraživanja ,,Praćenje faktora rizika po zdravlje neformalnih negovatelja u Republici Srbiji”,sprovedenog u saradnji Kabineta na čijem je čelu sa organizacijom Karitas iz Šapca.

,,Cilj istraživanja bio je da sagledamo uticaj i efekte neformalne nege na fizičko i mentalno zdravlje negovateljica i negovatelja i da u skladu sa nalazima izradimo preporuke, kako bi se promovisalo unapređenje zdravlja neformalnih negovatelja, ali i povećanje vidljivosti njihovog rada i doprinos dugotrajnoj nezi. Njihov angažman u porodici i društvu često se ne prepoznaje, a zapravo možemo sa sigurnošću da tvrdimo da neformalni negovatelji predstavljaju stub sistema dugotrajne nege,“ navela je ministarka.

Uzorak istraživanja sprovedenog tokom aprila i maja 2020. godine, tokom pandemije korona virusa, obuhvatio je 112 negovatelja, prosečne starosti 51 godinu. Najveći broj neformalnih negovatelja su ženskog pola, njih čak 80%, koje u proseku oko 5 godina neguju člana porodice. Značajan podatak pokazuje, kada je u pitanju ocena sopstvenog zdravlja, da je skoro 43% ispitanika ocenilo da njihovo zdravlje nije ni dobro ni loše.

,,Pandemija korona virusa je još više usložnila život negovatelja i okolnosti sa kojim se svakodnevno suočavaju. Strah, anksioznost i izolacija bili su još veći teret, a postojeće rutine u obavljanju aktivnosti nege morale su da se napuste i da se neki poslovi obavljaju na drugačiji način. Neformalni negovatelji, suočeni sa korona virusom, našli su se u situaciji koja predstavlja dvostruku pretnju. Sa jedne strane to je bila bojazan da se sami ne zaraze, a sa druge strane da ne zaraze osobu koju neguju. S tim u vezi, 40% ispitanika izjasnilo se da im je zdravlje bilo više ugroženo u odnosu na period pre pandemije korona virusa“, dodala je ministarka Đukić Dejanović, osvrnuvši se na Vodič za neformalne negovatelje pod nazivom ,,Ja, neformalni negovatelj“, koji je Kabinet za demografiju i populacionu politiku izradio u saradnji sa Crvenim krstom Srbije.

 Predsravljeni rezultatima istraživanja ,,Praćenje faktora rizika po zdravlje neformalnih negovatelja u Republici Srbiji”“

U opštini Bogatić na 1.000 stanovnika rodi se 8 beba, a umre 16 ljudi, dok je prosečna starost stanovništva 44 godine. Od 2018. do 2020. godine Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku je izdvojio oko 37 miliona dinara u Bogatić. Sredstva su uložena u dogradnju i opremanje vrtića ,,Slava Ković”, angažovanje vaspitača i stručnjaka u vannastavnim aktivnostima, kao i u kupovinu ultarazvučnog aparata i tri vozila patronažne službe za Dom zdravlja u Bogatiću.  Ulaganja iz Kabineta za 2020. godinu obuhvataju podsticanje zapošljavanja mladih od 18 do 35 godina, kroz dodelu sredstava za pokretanje i unapređenje poslovanja, a biće organizovane i edukacije na temu pokretanja i vođenja poslovanja, kao i brige o zdravlju osoba starije dobi i mladih.

08.jun 2020.

Ministarki Đukić Dejanović uručeno priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“

 Ministarki Đukić Dejanović uručeno priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“

 

 

Prof. dr Slavici Đukić Dejanović, ministarki bez portfelja zaduženoj za demografiju i populacionu politiku uručeno je danas u Kragujevcu priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“, za zapažene rezultate u oblasti demografije i populacione politike.

Među laureatima ovogodišnjeg priznanja su istaknuti stvaraoci, kompanije, preduzeća, brendovi, pojedinci iz Centralne Srbije, koji su dali stvaralački doprinos u izgradnji i jačanju prosperiteta u regionu Šumadije i Pomoravlja.

Priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ dodeljuje se od 2000. godine u Srbiji, a od 2016. godine i u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i nosi ime čuvenog srpskog trgovca i dobrotvora iz 19. veka. Priznanje je umetnički rad Ljubiše Mančića, akademskog vajara iz Beograda.

 

 

05.jun 2020.

Ministarka Đukić Dejanović u poseti Aleksincu

 Ministarka Đukić Dejanović u poseti Aleksincu

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović posetila je danas opštinu Aleksinac sa predsednikom te opštine Nenadom Stankovićem i načelnicom Nišavskog upravnog okruga Draganom Sotirovski. Tom prilikom ministarka je obišla predškolsku ustanovu ,,Lane“ i otvorila novoizgrađenu balon salu.

Iz sredstava Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politku, u prethodne četiri godine, izdvojeno je 180 miliona dinara za Nišavski okrug, od čega je opština Aleksinac dobila 45 miliona dinara.

Ministarka Đukić Dejanović je podsetila da je predškolska ustanova ,,Lane“ i centralni objekat u Mišićevoj ulici u Aleksincu izgrađen 1976. godine. ,,Iz sredstava Kabineta na čijem sam čelu prošle godine smo izdvojili oko 16 miliona dinara, za rekonstrukciju krova i fasadu vrtića koji pohađa oko 180 mališana, jaslenog uzrasta i starije predškolske grupe koji sada imaju neuporedivo bolje uslove za boravak. Ove godine izdvojili smo i oko 3,6 miliona dinara za nabavku kombi vozila za ovu ustanovu. Na ovaj način rasteretićemo roditelje dovođenja i odvođenja dece u vrtić, omogućićemo veći obuhvat dece mlađeg uzrasta predškolskim obrazovanjem, kao i redovnost pohađanja pripremnog predškolskog uzrasta,“ navela je ministarka Đukić Dejanović.

 Ministarka Đukić Dejanović u poseti Aleksincu  Ministarka Đukić Dejanović u poseti Aleksincu

U cilju povećanja dostupnosti informacija i razvoja kulture čitanja izdvojena su sredstva i za tzv. bibliobus, biblioteku na točkovima koja će posećivati mesta u okolini Aleksinca. ,,Bibliobus predstavlja pravu biblioteku na točkovima koja će posećivati Aleksinac i okolna mesta, gde će deca i ostali zainteresovani građani imati priliku da pozajmljuju knjige. Na ovaj način ćemo dati doprinos širenju kulture čitanja i obrazovanja,“ istakla je ministarka Đukić Dejanović.

Ministarka je prisustvovala i otvaranju balo sale, čija je vrednost oko 16 miliona dinara, u kojoj će se prema njenim rečima kvalitetno i nesmetano odvijati dečje sportske i fizičke aktivnosti.

 Ministarka Đukić Dejanović u poseti Aleksincu  Ministarka Đukić Dejanović u poseti Aleksincu

Opština Aleksinac ima oko 48 hiljada stanovnika. Na 1.000 stanovnika rodi se oko 9 beba, a umre oko 17 ljudi, što je ispod republičkog proseka. Prosečna starost stanovnika je 45 godine, a očekovano trajanje života za žene je oko 77 godina, a za muškarce 72 godine.

01.jun 2020.

Novi sportski teren za decu sa smetnjama u razvoju u Čačku

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović obišla je danas novoizrgađeni sportski teren u okviru ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju ,,Zračak” u Čačku.

 Novi sportski teren za decu sa smetnjama u razvoju u Čačku

Ministarka je podsetila da je ustanova ,,Zračak” dobila uređen sportski teren sa antitraumatskom podlogom, teretanu na otvorenom, kao i specijalizovano vozilo za potrebe ove ustanove. U poslednje dve godine iz sredstava Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku u Čačak je uloženo oko 25 miliona dinara. Najavljeno je da će ove godine biti izgrađena još tri nova igrališta za mališane u okviru predškolske ustanove ,,Radost”, kao i nabavka dva putnička vozila za potrebe patronažne službe.

Ministarka je istakla da je obuhvat dece predškolskim obrazovanjem u Čačku veći od republičkog proseka. Obuhvat dece uzrasta od 0-3 godine u Čačku je 38,5%, dok je na nivou Srbije 26,2%, a obuhvat dece od 3 godine do polaska u školu u Čačku iznosi 77%, dok je na nivou Srbije 64%. Iz tog razloga, ministarka je najavila da je od ove godine u svih osam vrtića predškolske ustanove ,,Radost” u Čačku dosutupna i dodatna vikend usluga ,,Separacija nije sekiracija.”

 Novi sportski teren za decu sa smetnjama u razvoju u Čačku

,,Ova usluga podrazumeva boravak dece u vrtiću preko vikenda, a cilj je da se deca opuste i da lakše prebrode odvajanje od roditelja koje često zna da bude traumatično iskustvo za njih,” naglasila je ministarka Đukić Dejanović.

Sa decom uzrasta od 4 do 6 godina koja će biti uključena u ovaj program radiće pet vaspitača. Program boravka je detaljno isplaniran, prijem dece će se vršiti subotom u 16 časova, a obuhvata, između ostalog, i izlete, rekreaciju, odlazak na bazen, predstave u vrtiću, kreativne i edukativne radionice, sa fokusom na interaktivnim predavanjima o zdravim stilovima života i zdravoj ishrani mališana.

 Novi sportski teren za decu sa smetnjama u razvoju u Čačku

Grad Čačak ima oko 110 hiljada stanovnika. Na 1.000 stanvonika rodi se oko 9 beba, a umre oko 15 ljudi, što je na nivou republičkog proseka. Prosečna starost stanovnika je 44 godine, a očekovano trajanje života za žene je oko 79 godina, a za muškarce 74, što je za godinu dana povoljnije od proseka na nivou čitave zemlje.

Pogledajte starija saopštenja

 Vrh strane